Potpore za kraći radni tjedan koristit će od 100.000 do 150.000 radnika svaki mjesec – 4dobre

Potpore za kraći radni tjedan koristit će od 100.000 do 150.000 radnika svaki mjesec

Novac za sufinanciranje dijela plaće kad su radnici kod kuće i ne rade, osigurat će se iz povoljne kreditne linije EU namijenjene čuvanju radnih mjesta

event 27.06.2020.
Foto: Sutterstock

Analitičari procjenjuju da će u NJemačkoj broj radnika na skraćenom radnom vremenu varirati između 3,5 i 5 milijuna, što je daleko više nego 2009. godine, kad je istu mjeru koristilo milijun i pol zaposlenih.Skraćeni rad aktualiziran je za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u mnogim državama, a najzastupljeniji je u Austriji, gdje kraće radi oko milijun radnika, te Njemačkoj, gdje tu pogodnost koristi gotovo svaki četvrti zaposleni.

Od 1. lipnja pa do kraja ove godine, i u Hrvatskoj se uvode državne potpore za skraćivanje radnog vremena do najviše 2000 kuna po zaposlenome. Uvjete za korištenje potpore ispregovarali su sindikati i poslodavci s Vladom za tvrtke s deset i više zaposlenih, te se očekuje da će odluka brzo biti prihvaćena na sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Neovisno o ovoj odluci, idućih dana pripremit će se nova odluka s jednostavnijom procedurom za sufinanciranje kraćeg rada za mikro i male poduzetnike s manje od deset zaposlenih.

Mjera za male poduzetnike trebala bi krenuti od srpnja, dok bi se za tvrtke s više od 10 zaposlenih potpore mogle dobiti i za lipanj. Potpore za kraći radni tjedan koristit će od 100.000 do 150.000 radnika svaki mjesec, a novac za sufinanciranje dijela plaće kad su radnici kod kuće i ne rade, osigurat će se iz povoljne kreditne linije EU namijenjene čuvanju radnih mjesta. Do kraja godine za tu su mjeru osigurane su 2,2 milijarde kuna.

Foto: Sutterstock

Potpore će moći tražiti sve tvrtke, neovisno o tome iz koje djelatnosti dolaze, s padom prihoda većim od 20 posto, uz uvjet da se ukupan fond sati smanjuje minimalno 10 posto, ali ne više od polovice ukupnog radnog vremena. Za vrijeme kad ne rade, radnici mogu od države dobiti najviše 2000 kuna, odnosno 21 do 25 kuna po satu, ovisno o tome koliko radnih dana ima pojedini mjesec. Potpora se neće moći ostvariti za radnike koji rade na daljinu. Prema dogovorenim kriterijima, potpora će se moći dodijeliti poslodavcima koji zapošljavaju 10 do 50 radnika ako je zahtjev za potporu podnesen za najmanje 20% radnika, a ako tvrtka ima 51 i više zaposlenih ako je zahtjev za potporu podnesen za najmanje 10% radnika.
Sadržaj nastao u partnerstvu s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

#4dobre #video

Plitvice camping resort

Sad nas otkrivaju domaći gosti kojima nudimo adrenalinski sadržaj poput avanture u prozirnim kajacima

Podatak o IP adresi posjetitelja dijelimo s oglašivačem Hrvatska Demokratska Zajednica, OIB: 58587448163, adresa 10000 Zagreb, Trg kralja Tomislava 14, u svrhu mjerenja posjećenosti stranice s ovim oglasom. Podatak se čuva na 30 dana, nakon čega će isti biti izbrisan. U slučaju bilo kakvih pitanja, kao i ostvarenja svojih prava kao davatelja osobnih podataka, molimo obratite se na e-mail adresu zop@vecernji.net